Home Maandag 13 Juli 2020

Movies that Matter

Rubriek: Films
Gemaakt door: Nathalie Schuit
Laatst gewijzigd op: 12-01-2011 16:58

Stichting Movies that Matter (MtM), opgericht in maart 2006, is ontstaan tijdens het Amnesty International Film Festival. De activiteiten van dit festival werden overgenomen en uitgebreid in binnen- en buitenland. Op die manier ontstond een unieke organisatie die films aanbiedt over mensenrechten en menselijke waardigheid, en aan de makers daarvan. In combinatie met de mogelijkheid om te discussiëren is dit een erg inspirerend initiatief geworden.

MtM wil je de ogen openen voor mensenrechten en situaties waarin deze rechten en mensenlijke waardigheid in het geding zijn. De films worden dus ingezet om je na te laten denken over de onderwerpen waar Amnesty International voor staat. Misschien ga je daardoor je wat actiever inzetten voor mensenrechten, wat vaak wel het geval is omdat veel mensen liever een film kijken over dit soort onderwerpen dan een dik boek erover lezen.

De visie van MtM is dan ook dat ze gelooft in de kracht van de camera als maatschappelijk wapen. Een wapen tegen onverschillendheid. Zoals eerder genoemd: wat in woord en geschrift niet altijd lukt, krijgt het bewegend beeld soms juist wel voor elkaar.

Movies that Matter organiseert ook eens per jaar een festival waar allemaal prachtige films gedraaid worden. Maar dat is niet het enige: er worden ook landelijke film- en debatprogramma's in tien Nederlandse filmtheaters gehouden en is er een jaarlijks human rights-filmprogramma op IDFA, een groot documentairefestival.

Nieuwschierig geworden naar welke films MtM aanraadt en wanneer ze hun activiteiten houden? Check even de website.

Dit artikel ging over de volgende Millenniumdoelen:

Gelijke rechten