Home Maandag 13 Juli 2020

An Inconvenient Truth

Rubriek: Films
Gemaakt door: Nathalie Schuit
Laatst gewijzigd op: 19-01-2011 16:20

An Inconvenient Truth is een documentaire over de wetenschap van het versterkt broeikaseffect onder begeleiding van Al Gore. Gore vecht al heel erg lang voor het milieu en geeft in deze documentaire veel informatie op een erg meeslepende manier. Meeslepend? Dus tragisch zul je denken. Maar dat is niet het geval. De film is niet een verhaal van wanhoop, maar eerder een oproep aan iedereen die van zijn of haar planeet houdt om samen de strijd tegen het versterkt broeikaseffect aan te gaan.        
De film is eigenlijk niet echt een film of documentaire, eerder een forum/symposium waar een uitgebreid verslag van is gemaakt. Door de film heeft Al Gore een veel groter publiek weten te bereiken buiten de bezoekers van het symposium om.   
Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van Al Gore negatief en deprimerend: de poolkappen smelten, tropisch regenwoud wordt met grote hoeveelheden zonder pardon omgekapt met alle gevolgen van dien, files worden steeds langer, mensen lijken zich totaal niet te bekommeren om de toekomst van de aarde. Toch zul je niet in tranen uitbarsten van wanhoop of in grote paniek meteen de verwarming uitzetten omdat je bang bent dat de film Day after Tomorrow waarheid gaat worden. Alle nare feiten worden gebracht met duidelijke grafieken en ook een grote dosis humor. De grappen tussendoor maken het geheel een stuk fijner om naar te kijken. En wat ook heel fijn is, zijn de persoonlijke verhalen met beeldmateriaal van Al Gore zelf, waardoor je het gevoel hebt dat hij jou als kijker de mogelijkheid geeft om hem te leren kennen. De persoonlijke scènes zijn natuurlijk wel geheel op zijn Amerikaans gemaakt; beetje overdreven en dramatisch maar niet op een storende manier zodat het voor het grote publiek aantrekkelijk is. En natuurlijk kunnen ze ook niet om dit kleine feitje heen: de (onterechte) overwinning van Bush op Gore.
Kortom: de film is erg leerzaam en toch ook vermakelijk. Ondanks het feit dat je je tv niet uitdrukt (uitdrukken, niet op stand-by natuurlijk) met een feel good gevoel, heb je wel degelijk het besef dat er iets moet gebeuren en dat je veel geleerd hebt. Precies de bedoeling van de film: sprakeloos, duidelijk geïnformeerd, geïnspireerd, maar niet wanhopig zal iedereen zijn na afloop van de film.

Dit artikel ging over de volgende Millenniumdoelen:

Duurzaam leefmilieu