Home Zaterdag 20 Juli 2019

Brazilianen halen brandstof uit koffiedik

Rubriek: Mijn bijdrage
Gemaakt door: Nathalie Schuit
Laatst gewijzigd op: 04-03-2011 12:29

Wie had dat ooit gedacht, biobrandstof uit koffiedik? Maar het kan wel degelijk, hebben onderzoekers aan de Universiteit van São Paulo in Brazilië onlangs bewezen.

Dat er ook iets nuttigs gedaan kan worden met het koffiedik komt voor Brazilië wel heel erg goed uit. Het land is namelijk 's werelds grootste koffieproducent en de op een na grootste koffieconsument. Als je het meest consumeert en produceert, produceer je vanzelfsprekend ook het meeste afval. Tot nu toe heeft Brazilië nog nooit wat gedaan met deze troep, wat natuurlijk niet erg milieuvriendelijk is.

Hier moeten we wat mee doen, dachten een stel ingenieurs van de Universiteit van São Paulo. Ze ontwikkelden een proces wat ervoor zorgde dat de olie uit het koffiedik werd gehaald met ethanol als oplosmiddel. Vervolgens doorging die olie nog een aantal ingewikkelde processen, met dingen als een alkalische katalysator en transesterificatie, en daaruit ontstond biodiesel!

"We vinden deze methode geschikt voor kleine landbouwgemeenschappen die zo hun eigen biobrandstof kunnen maken voor hun machines", zegt Denise Moreira dos Santos, die het onderzoek leidt. "Als je dit op industriële schaal wil produceren, dan zul je de bevolking moeten sensibiliseren om dit afval gescheiden te houden."

Geweldig toch dat dit soort dingen bedacht worden?

 

 

 

Bron: IPS News

Dit artikel ging over de volgende Millenniumdoelen:

Duurzaam leefmilieu