Home Vrijdag 26 April 2019

Eerlijke electronica

Rubriek: Organisaties
Gemaakt door: Linda Inpijn
Laatst gewijzigd op: 25-05-2011 11:17

Eerlijke electronica: bijt in een verantwoorde apple!

We bijten regelmatig in een lekker fairtrade banaantje, slurpen eerlijke koffie, of kopen jeans van merken met een schoon geweten. Omdat we weten dat de belangrijkste mensen die er achter dit product zitten, de arbeiders, er een eerlijk loon en goede werkomstandigheden voor terug krijgen.

Maar hoe zit dat met onze electronica?

Er zijn de laatste tijd veel misstanden in de electronica. Denk bijvoorbeeld aan de massaproductie van iphones en ipads waar arbeiders in fabrieken gedwongen worden lange uren te werken, geen compensatie krijgen voor die overuren en bovendien ook nog eens gifitge stoffen inademen. En wat denk je van kinderarbeid? De druk ligt zelfs zo hoog dat er zelfmoorden plaats vinden in deze fabrieken. En dat gebeurt niet alleen bij Apple, ook bij andere electronicafabrikanten zit er een luchtje aan.

Je kunt tegenwoordig goed zien hoe 'groen' je electronica is (zuinig, gerecycelde materialen, co2 uitstroot, etc). Maar voor eerlijke, sociaal verantwoorde electronica is helaas nog geen officieel keurmerk. Wel wordt er door 'Make IT fair' onderzoek gedaan. Recentelijk kwam uit onderzoek naar voren dat consumenten veel behoefte hebben aan verantwoorde electronica, maar dat er nog weinig keuze is op dat gebied: http://makeitfair.org/the-facts/news/young-consumers-are-willing-to-pay-more-for-fair

Wat kun je doen?

Ga naar: http://makeitfair.org

En steun de organisatie in welke vorm dan ook: help ze door emailtjes te sturen naar fabrikanten waar je voor verantwoordelijkheid pleit, geef ze een financieel zetje, of help hun organisatie te groeien door ze op facebook en twitter te volgen. Alle beetjes helpen!

 

Dit artikel ging over de volgende Millenniumdoelen:

Armoede halveren