Home Zaterdag 20 Juli 2019

Lush - Handmade Cosmetics

Rubriek: Lekker voor je lijf!
Gemaakt door: Talitha Bouwmeester
Laatst gewijzigd op: 10-01-2011 17:09

‘Het maken van fouten, alles verliezen en opnieuw beginnen’

Dit is precies hoe Lush tot stand is gekomen. Het is allemaal begonnen in de jaren ’70: een creatief team werkt aan handgemaakte cosmetica en verkoopt dit in 1978 aan de Body Shop. Dit werd zo’n daverend succes dat is in 1988 besluiten een eigen winkel op te richten, genaamd Cosmetics to Go in Poole aan de zuidkust van Engeland. Het groeide uit tot een succesvol mail order cosmeticabedrijf.

Helaas ging het toen fout en moest Cosmetics to Go haar deuren sluiten. Maar, in 1994 stak het creatieve team weer de koppen bij elkaar en besloten om verder te gaan met waar ze goed in waren: cosmetica maken. De vestiging die ze toen startten aan de 29 High Street in Poole bestaat nog steeds. Vanaf toen ging het snel en vandaag de dag heeft Lush 500 winkels verspreid over de hele wereld!

Lush onderscheidt zich van andere cosmeticabedrijven op veel verschillende manieren. Voor hun parfums bijvoorbeeld worden er voornamelijk essentiële oliën gebruikt zoals lavendel, ylang ylang en jasmijn.
Ook maakt Lush veel gebruik van met de hand werken. De Lushkeukens staan natuurlijk wel vol met wat grotere mixers dan wij in onze keuken hebben staan, maar laurierblaadjes worden bijvoorbeeld door mensenhanden gescheiden en niet door een energieverbruikende machine. Op die manier wordt er heel erg weinig stroom verbruikt, wat natuurlijk weer hartstikke goed is voor het milieu. Lush maakt ook voornamelijk bestellingen op order, dus geen grote voorraden die veel energie en ruimte kosten.
Vers is ook heel belangrijk. Lush wil je geen producten leveren die al heel erg lang in de schappen van een winkel liggen en waarvan je niet eens weet wat voor leven het product al achter de rug heeft. Daarom staat op al je verpakte Lushproducten precies wie het product gemaakt heeft, wanneer en tot wanneer je het gebruiken kunt.
Lush is ook nog eens een vegetarisch bedrijf. Veel bedrijven gebruiken dierlijke vetten in hun producten. Extracten van de civetkat, muskusdier en de Canadese bever worden vaak gebruikt in zeep...
Wist je trouwens dat het grootste deel van de prijs die je voor een product betaald op gaat aan de verpakking? Verpakkingmateriaal is een kwart van al het afval van een familie, in een jaar. Daarom wordt 60% van de artikelen van Lush zonder verpakkingmateriaal bezorgd.

Nieuwsgierig geworden naar de producten van Lush? Ga snel naar hun site!

Dit artikel ging over de volgende Millenniumdoelen:

Duurzaam leefmilieu