Home Dinsdag 4 Augustus 2020

Vegawatt

Rubriek: Koken
Gemaakt door: Nathalie Schuit
Laatst gewijzigd op: 23-12-2010 14:15

Voor restaurants en andere plekken waar grootschalig gefrituurd wordt is oud vet ontzettend lastig: het moet opgeslagen worden in vetputten waar vervelende controleurs naar komen kijken, wat dus veel tijd en geld kost.

Het Amerikaanse bedrijf Vegawatt is deze maand met een oplossing gekomen: een machine die van oude frituurolie energie en water maakt! Al een paar Amerikaanse restaurants leasen zo’n machine en besparen hiermee 10 tot 25 procent van de energievoorziening. Op die manier bespaar je energie en geld tegelijkertijd. Alhoewel, voor kleine restaurants of een snackbar kan het een kostbare aangelegenheid zijn aangezien de Vegawatt 435 dollar per maand kost, of 22.000 dollar als je het hele systeem wil kopen. Daar tegenover staat wel dat je 850 dollar zou besparen per maand en je de kosten van de machine er dus gemakkelijk weer uit hebt.

De installatie heeft de grootte van een koelkast. De installatie is vergelijkbaar met die van het aansluiten van zonnepanelen. Na het voeren van plantaardige olie verwerkt de Vegawatt het afval in een dieselmachine tot heet water en energie, dat weer rechtstreeks in het eigen systeem kan worden ingevoerd.

Wij zijn benieuwd welk duurzaam Nederlands restaurant de eerste Vegawatt als eerste gaat presenteren... Als het zover is hebben we tenminste een excuus erbij om wat meer patatjes te eten.

Dit artikel ging over de volgende Millenniumdoelen:

Duurzaam leefmilieu